Wednesday, May 16, 2007

Makanan Pilihan Sihat Part 1

Makan buah dan sayur pada setiap waktu makan....

  • Makan sekurang-kurangnyer 1/2 cawan sayur pada setiap waktu makan
  • Makan sekurang-kurangnyer satu jenis buah pada setiap waktu makan
  • Pelbagaikan jenis buah dan sayur
  • Pilih hidangan yang mengandungi buah dan sayur Contoh : nasi kerabu, nasi ulam, puding buah, rojak buah/sayur, pecal)
  • Jadikan buah sebagai snek
  • Makanlah ulam dan salad bersama hidangan anda

Makan bijirin penuh, kekacang dan biji-bijian....

  • Makan sarapan berasaskan bijirin pehug seperti oat, jagung dan capati
  • Pilih roti, roti pita, bijirin sarapan pagi dan biskut yang berasaskan bijirin penuh
  • Cuba gantikan arau campurkan nasi putih dengan nasi beras perang
  • Makan makanan seperti tauhu, tempe dan kacang panggang beberapa kali seminggu
  • Makan kekacang atau biji-bijian beberapa kali seminggu Contoh : biji selasih dalam minuman atau kuih yang ditabur bijan