Makan buah dan sayur pada setiap waktu makan....
- Makan sekurang-kurangnyer 1/2 cawan sayur pada setiap waktu makan
- Makan sekurang-kurangnyer satu jenis buah pada setiap waktu makan
- Pelbagaikan jenis buah dan sayur
- Pilih hidangan yang mengandungi buah dan sayur Contoh : nasi kerabu, nasi ulam, puding buah, rojak buah/sayur, pecal)
- Jadikan buah sebagai snek
- Makanlah ulam dan salad bersama hidangan anda
Makan bijirin penuh, kekacang dan biji-bijian....
- Makan sarapan berasaskan bijirin pehug seperti oat, jagung dan capati
- Pilih roti, roti pita, bijirin sarapan pagi dan biskut yang berasaskan bijirin penuh
- Cuba gantikan arau campurkan nasi putih dengan nasi beras perang
- Makan makanan seperti tauhu, tempe dan kacang panggang beberapa kali seminggu
- Makan kekacang atau biji-bijian beberapa kali seminggu Contoh : biji selasih dalam minuman atau kuih yang ditabur bijan